Nemi herpesz – Mit tehetünk ellene otthon?

Nemi herpeszt vagy szájon, ajkakon a HSV-1 és HSV-2 típusú herpeszvírusok okozta megbetegedések. Mit tehetünk ellene otthon? Számos herpesz elleni krém, tapasz, kapszula áll rendelkezésre a herpesz otthoni kezelésére, de a házi gyógymódok célja elsősorban a kellemetlen tünetek enyhítése. Lássuk melyek azok a könnyedén betartható ajánlások, melyek segíthetik a kezelőorvos által javasolt gyógyszeres terápia hatékonyságát.

Herpesz nemi szerven – Mit tehetünk ellene otthon

A nemi herpesz egy vírus okozta fertőző betegség, mely a nemi szervek körül, a végbélnyílás körül és a comb belső felén okoz fájdalmas, viszkető, kellemetlen tüneteket hólyagos bőrgyulladás képében. Sajnos az első fertőzés után a vírus újra aktiválódhat, tüneteket okozhat, viszont jellemzően enyhébb lefolyással, mint az első fellángolás.

A Herpes simplex 2 nevű vírus apró nyálkahártya sérüléseken keresztül terjed szexuális úton. A herpeszt általában tünetileg szokták kezelni.

Leggyorsabb eredmény akkor érhető el, ha az égő érzés megjelenésekor megkezdődik a kezelés, külsőleg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő lemosás alkalmazható, intim területek tisztán és szárazon tartása is nagyon fontos. A lemosás, kezelés után mindig alapos kézmosás szükséges, nehogy tovább vigye más területre a fertőzést.

Nemi szervi herpesz megjelenésekor ne vegyen forró ülőfürdőt és kerülje az illatosított kozmetikumok, tusfürdők, krémek használatát a fertőzött területen! Egyes gyógyszertári készítmények vírusölő aciclovir hatóanyagot is tartalmaznak, melyek gyorsíthatják a nemi herpesz tüneteinek visszahúzódását.

Nemi herpesz tünetei

A nemi herpesz tünetei az alábbiak lehetnek:

  • égő érzés, bizsergés, fájdalom, viszketés
  • apró vörös kiütések csoportos megjelenése
  • az apró kiütések később hólyagokká majd sebekké válnak
  • előfordulhat hőemelkedés, láz
  • a nemi herpesz közelében lévő nyirokcsomók megnagyobbodása
  • akár a vizeletürítés is fájdalmassá válhat

A nemi herpesz diagnosztizálásának legbiztosabb módszere a tünetes betegtől vett mintából a vírus kimutatása. A nemi herpeszes területeket langyos natúr szappanos mosakodással kell tisztán tartani. Ha valakinél a vírus gyakran felüti a fejét, tüneteket produkál, a kezelőorvos folyamatos gyógyszerszedést írhat elő, ami lényegében egy szupresszív, herpesz elnyomó kezelés.

Nemi herpesz

Általában aciklovir vagy famciklovir hatóanyagú gyógyszert kell szedni a betegnek, és a kúra végén jó esélye lehet arra, hogy a fertőzés minél ritkábban jelentkezzen. Nemi herpesz kezelését elsősorban bőrgyógyászra, bőr- és nemibeteg gondozásra szakosodott intézményre kell bízni!

Nemi herpesz kiújulása

A herpeszvírus sajnos életre szóló fertőzöttséget jelent. A vírus nem irtható ki a szervezetből, számos tényező hatására az élet folyamán újra és újra felbukkanhat. Az immunrendszer nem tud a herpeszvírustól megszabadulni, a vírus visszahúzódik az idegdúcokba, innen kiindulva bármikor kiújulást képes okozni.

Kiújulás esetén viszont a tünetek általában kevésbé súlyosak és a nemi herpesz is gyorsabban gyógyulhat, hiszen az immunrendszer számára már ismerős a helyzet.

A kiújulás okai lehetnek az immunrendszer gyengülése, tartós stresszhatás, alsó-, felsőlégúti megbetegedés és számos más tényező. Ha valaki már többször szenvedett nemi herpesztől, és korábban orvosi utasítást kapott az alkalmazandó krémekről, már tapasztalattal nyúl a megfelelő készítmények után.

Élet nemi herpesszel

Az élet nemi herpesz vírussal rendkívül nehéz lehet, mivel a fertőzés időszakos kiújulása gyakori és fájdalmas tünetekkel járhat, például hólyagokkal, viszketéssel és égéssel az érintett területen. Fontos odafigyelni a megfelelő higiéniai intézkedésekre, hogy elkerüljük a vírus terjedését másokra.

A fertőzésnek nincs gyógymódja, de a tünetek enyhítése érdekében léteznek hatékony kezelési lehetőségek, amelyeket orvosával kell megbeszélni. A rendszeres orvosi ellenőrzés és a személyes higiéniai szokások betartása is fontos a fertőzés szövődményeinek megelőzése érdekében.

Nemi herpesz kezelése otthon

A nemi herpesz kezelése otthon elsősorban az orvosi diagnózis után és annak megfelelően kell történjen. A bőrgyógyász által felállított diagnózis nagyon fontos ahhoz, hogy a kezelés a megfelelő módon történhessen és biztos legyen, hogy nemi herpesszel van dolgunk nem pedig valami más okozza a tüneteket.

Ha szükséges, használhat fájdalomcsillapítót a fájdalom enyhítésére, és olyan herpeszre való krémeket, készítményeket, melyek gyorsítják a kifakadt hólyagok beszáradását. A problémás terület tisztán tartása nagyon fontos a tovaterjedés és a felülfertőződés megakadályozása miatt is.

Terápiaként az orvos előírhatja antivirális szerek szedését, és különböző helyileg ható szerek, kenőcsök, ecsetelők alkalmazását melyek gyorsíthatják a gyógyulást és enyhíthetik a kellemetlen tüneteket.

Nemi herpesz – hogy lehet elkapni

A nemi herpesz tüneteinek jelentkezésekor nem biztos, hogy az elsődleges fertőzés nemrég történt, lehetséges, hogy az idegdúcokban lévő vírus másodlagos fertőzéséről van szó. Genitális herpeszt el lehet kapni olyan személytől is, akinek nincsenek klinikai tünetei, vagy enyhék, alig észrevehetők. Kutatások szerint a fertőzöttek kevesebb, mint fele tud csupán a vírushordozóságáról.

A genitális herpesszel való fertőződés általában vaginális, orális vagy anális közösülés során történik. Ha a szexuális partnernek tünetes ajakherpesze van, orális szex során megfertőzheti a partner nemi szervét. A gumióvszer mérsékli a herpesz fertőzés esélyét a nemi szerven, de nem zárja ki teljesen.